Utanför bemannade öppettider kommer folk in i biblioteket med sitt lånekort och gör sina ärenden på egen hand via självbetjäningsautomater. Foto: Christine Olsson/TT/SVT

Harplinge bibliotek först ut med ”meröppet”

Uppdaterad
Publicerad

Släng in barnböckerna innan jobbet eller ha föreningsmöte en sen kväll i ett obemannat bibliotek. Den sjätte december blir det verklighet på biblioteket i Harplinge som är först ut i Halmstad med ”meröppet”.

För besökarna innebär det att ha tillgång till biblioteket alla dagar, året runt, mellan klockan 7 och 22. Utanför bemannade öppettider kommer folk in i lokalen med sitt lånekort och gör sina ärenden på egen hand via självbetjäningsautomater.

”Vi anpassar oss efter den rådande samhällstrenden”

– Meröppet är ett sätt att öka tillgänglighet och ge bättre service. Vi anpassar oss efter den rådande samhällstrenden, en förändrad demografi och folks ändrade vanor. Nu kan man uträtta sina biblioteksärenden när det passar, alla dagar på året, till och med på julafton, säger Martin Gillgren, avdelningschef för Kunskap och samhälle, på kulturförvaltningen, i ett pressmeddelande.

Enligt Martin Gillgren ska meröppet ses som ett komplement till det bemannade biblioteket och inte en ersättning. För att få tillgång till det meröppna biblioteket ska man vara 18 år och ha ett lånekort.

Rörelsestyrd belysning anpassar sig efter hur besökarna rör sig i lokalen. När tiden mot meröppet börjar lida mot sitt slut så hörs det i högtalare att nu är det dags att lämna lokalen, innan larmet går på.

I klippet kan du höra bibliotekarien Linda Svensson berätta om fördelarna med meröppet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer