Isabell Karlsson och Hanna Sandgren gillar inte att bibblan i Harplinge kommer ha mindre öppet framöver. Foto: SVT

”Tråkigt att biblioteket kommer ha stängt oftare”

Uppdaterad
Publicerad

Besökare och bibliotekare på biblioteket i Harplinge beklagar att kulturnämnden beslutat att spara in på antalet öppetdagar.

– Det är tåkigt. Man kommer inte kunna vara här lika ofta. Det är kul att låna böcker och läsa och på måndagar har vi lite aktiviteter här, säger Isabell Karlsson.

Hon är en av besökarna i Harplinges biblioteket när SVT Nyheter Halland är där efter besparingsbeskedet från kulturnämnden i Halmstad kommun. Sju närbibliotek, bland annat i Harplinge, ska hålla stängt en dag extra i veckan.

En annan som är plats den här dagen är bibliotekarien Linda Svensson.

Vad tycker du om beslutet stänga en dag?

– Det är jättetråkigt så klart. Alltid tråkigt att spara på fungerande verksamhet som är viktig, säger hon.

Harplinge är ett av biblioteken som inte heller i nuläget har öppet varje dag, utan måndag, tisdag, torsdag och fredag. Vilken dag ytterligare som kommer plockas bort är inte bestämt.

Enligt kulturnämnden kommer besparingen framförallt att drabba de vuxna besökarna. Aktiviteter för barn och ungdomar ska prioriteras, enligt ordföranden Sven Palmkivst (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.