”Moviestar”-stjärnan om hästsparken i ansiktet

Uppdaterad
Publicerad

Artisten Harpo blev världskänd på 70-talet med låten Moviestar. I Fråga doktorn pratar han om olyckorna och skadorna som förföljt honom genom livet.

Harpo bor med sin hustru på en gård utanför Halmstad där han föder upp hästar. Han turnerar fortfarande i Tyskland men är mest känd för jättehiten ”Moviestar”.

Se mer: Harpo om nära döden-upplevelsen: ”Det var en vind som gick genom gräset”

Fråga doktorn

19 augusti 1980 satt Jan Svensson i en tävlingssulky bakom hästen Starter. Starter hade vilat hela söndagen och var extra laddad. Ute på uppvärmningsvarvet satte hästen båda framhovarna i marken och sparkade bakut med bakhovarna. Hovarna träffade Jan i ansiktet och han blev blind på ena ögat, fick pannbenet intryckt, näsbenet knäckt och han förlorade luktsinnet.  Få trodde att han skulle överleva olyckan.

– Jag tänkte att jag inte ville göra mina anhöriga ledsna, att jag ville kämpa för deras skull.

Förstår du hur nära du var döden?

– Nej, inte riktigt kanske, men på sätt och vis, och det gör att jag betraktar livet på ett annat sätt. Att varje ögonblick är skört och att livet är en gåva att få, säger Harpo.

I Fråga doktorn undrar Suzanne Axell om Jan ”Harpo” Svensson tröttnat på Moviestar:

– Nej, faktiskt inte. Jag spelar ganska mycket i Tyskland och publiken sjunger den åt mig. Jag tycker det är kul att sjunga den. Och den har betalat många hästar och många räkningar åt mig, säger Harpo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet