Protest. Hans-Olof Hansson stod på torget i Varberg under två lördagar och protesterade mot att inte tillräckligt görs mot fiskdöden på Getterön. Foto: SVT/ PRIVAT

Hasse fick 400 att skriva på mot fiskdöden

Uppdaterad
Publicerad

Varbergs kommun måste gå till botten med varför fisk dör i Getteröns fågelreservat. Det anser Varbergsbon Hans-Olof Hansson. Och han har minst 400 personer bakom sig.

Senast SVT Nyheter Halland rapporterade om döda fiskar i Monarkbäcken och Lassabackabäcken på Getterön i utkanten av Varberg var i september i år. Men en del menar att det sedan flera decennier tillbaka har flutit upp döda fiskar i dagvattendikena som går rakt ut i fågelsskyddsområdet och Natura 2000-området.

Varbergsbon Hans-Olof ”Hasse” Hansson och hans fru Irene är ofta nere i området och efter det senaste fallet gick han till handling. Efter att två lördagar ha stått på torget i Varberg med plakatet ”Naturen går inte i repris” har han nu fått ihop 400 namnunderskrifter med krav på att kommunen bättre utreder vad som ligger bakom fiskdöden. Och sätter stopp för den samma.

– Gensvaret har varit stort. Folk är irriterade över att det här får fortsätta. Och det är folk vida omkring som har hört talas om det. Jag har fått namnunderskrifter inte bara från Varbergsbor, utan också från Danmark och Norge. Många tycker att det här är det bästa fågelreservatet i Norden, säger Hans-Olof Hansson.

Inga giftprover tas

Kommunens miljö- och vattenbolag Vivab har ansvar för det dagvatten som rinner ut i bäcken. Bolaget satte i fjol upp fyra mätstationer i utloppen. Dessa mäter bland annat syrehalt och pH-värde. Däremot tas inga giftprover.

Vivab-vd:n har tidigare i SVT förklarat det med att det är som att leta efter nål i en höstack när man inte vet vilket gift man ska leta efter.

– Jag tror det är humbug. Visst måste det gå att ta prover för gift när det ligger döda fiskar i vattnet. Istället låter man det här bara fortsätta, säger Hans-Olof Hansson.

Gammal soptipp

Kommunen och Vivab har två huvudteorier till fiskdöden – det ena är att det är den gamla soptippen vid Gettrön som lades ner på 1970-talet som spökar, den andra är att det utsläpp från industriområdena som med regnvatten rinner ut i bäcken.

Hans-Olof Hansson tänker nu lämna in namnlistan om krav på åtgärder till Varbergs kommun inom kort samt följa upp med att ställa frågor till politikerna vid nästa kommunfullmäktige som är den 18 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.