Ringhals. Foto: TT

Havsvattnet för varmt – Ringhals sänker effekten

Uppdaterad
Publicerad

Det varma vädret har resulterat i högre temperaturer även i havet. Under måndagen närmade sig havsvattnet utanför Ringhals temperaturer på 25 grader, därför beslutade man att ta Ringhals 2 ur drift – ett beslut som snabbt ändrades.

Under kvällen ändrades läget när havstemperaturen sjönk något och reaktorn stängs därför inte av helt. Istället läggs effekten på 49 procent.

Havsvattnet används som kylning i processen och alla Ringhals anläggningar har fastställda gränsvärden för havsvattnets maxtemperatur. För Ringhals 2 är det 25 grader som gäller.

Mycket ovanligt

Ringhals 3 och 4 producerar fortsatt som normalt och Ringhals 1 är redan avställd för årligt planerat underhåll.

– Blir det svalare kan vi gå upp i effekt igen. Vi får avvakta temperaturen och kan inte uttala oss hur lång tid det tar. Det hänger också ihop med vilka vindar som blåser, säger Claes-Inge Andersson, ställföreträdande kommunikationschef för Forsmark och Ringhals, till TT.

Så höga havstemperaturer som i år är ovanligt och enligt Ringhals är det mycket ovanligt att svenska kärnkraftverk måste minska sin effekt på grund av för varmt havsvatten. Under 2000-talet har det enbart skett vid något enstaka tillfälle.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.