Hemsjukvårdens trygghetslarm i Halmstad igång igen

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär hälften av de trygghetslarm som är uppkopplade till Hemvårdsförvaltningen i Halmstads kommun var ur funktion mellan onsdagskvällen och torsdagsmorgonen.

Enligt kommunen berodde avbrottet på ett tekniskt problem hos leverantören Zafe och drabbade även andra svenska kommuner. Det fick konsekvenser för räddningstjänsten i Halmstad, som har avtal med kommunens trygghetsjour: 

– Det har varit mycket nu senaste dygnet. Vi åker på allt, vi kan ju inte veta om det brinner eller inte, när man inte får kontakt med de äldre, säger Johan Wallin, vakthavande befäl på Räddningstjänsten i Halmstad.  

Säkerhetsplaner aktiverade

Hemvårdsförvaltningen ska ha aktiverat rutiner för att hantera följdeffekterna.

– Vi har kallat in extrapersonal för att ta fram telefonlistor och ringer runt. Om man har en anhörig som man vet har trygghetslarm får man också gärna själv ringa och kontrollera så att allt står rätt till, sade Jenni Wedholm, verksamhetschef på Hemvårdsförvaltningen i ett pressmeddelande på onsdagskvällen.

Kommunen kan inte svara på vad för tekniskt problem det handlade om, eller om några personuppgifter har läckt.

– Men det kommer jag att efterfråga, säger Jenni Wedholm.

Nu provlarmar man systemet.

– Om vi upptäcker tveksamheter hemma hos någon skickar vi ut personal direkt.  

Zafes hemsida rapporterade ”Inga driftstörningar för närvarande” under avbrottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.