Norrköpings kommun vill införa språktester. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hemtjänst sände live på sociala medier – hemma hos åldring i Laholm

Publicerad

Socialnämnden i Laholm har lex Sarah-anmält kommunens äldreomsorg efter att en anställd filmat och sänt live på sociala medier under tiden hen var hemma hos en äldre.

– Något sådant här har jag aldrig varit med om tidigare, säger Kristina Isaksson, verksamhetschef för Laholms äldrevård.

Under livesändningen visade den anställde runt i bostaden och nämnde brukaren och dess närstående vid namn. Därmed har både brukarens personliga integritet kränkts och personuppgifter har spridits.

Kristina Isaksson, verksamhetschef för Laholms äldrevård, säger att den anställde nu är avstängd från arbete och dess vikariat är avslutat. Händelsen upptäcktes av två kollegor som såg livesändningen.

Sedan tidigare finns det sekretessavtal som inkluderar att personal inte får lägga ut bilder på brukarna på internet, men nu ska det förtydligas att man inte heller får lägga ut video eller ljud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.