Hemtjänstpersonal i Kungsbacka filmad och hotad

Uppdaterad
Publicerad

Hemtjänstpersonalens arbete stoppades den 15 mars av skyddsombudet efter att personal upptäckt uppriggade kameror i brukarens bostad som filmade deras arbete. Personal ska även ha fått hotfulla telefonsamtal och varit rädda för att arbeta hos brukaren.

Vad som ligger bakom de anhörigas agerande vill inte Anna-Lena Johnson, HR- och kommunikationschef för vård och omsorgsförvaltningen i uppge för SVT med hänvisning till brukarens personliga integritet.

– Efter dialog med anhöriga och personal så har vi en bra bild av vad som kan ligga bakom, säger hon.

Skyddsombud  och facklig företrädare för Kommunal, beslutade att stoppa arbetet efter flera anmälningar om arbetsskador, tillbud, hot och våld på den aktuella arbetsplatsen.

Skyddsstoppet hävt

– Jag har inte varit med om något liknande tidigare. Det har varit en väldigt obehaglig arbetsmiljö för personalen, säger hon till SVT men hänvisar i övrigt till att ärendet är under utredning.

Arbetsmiljöverket har hävt skyddsstoppet och kommunen ger brukaren den hjälp den är berättigad till, det är dock oklart om det är hemtjänstpersonal som ger den.

– Vi har andra möjligheter att hjälpa brukaren, säger Anna-Lena Johnson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.