Foto: SVT

HFAB:s styrelse: ”Finns inga sakliga skäl för avsättningen”

Uppdaterad
Publicerad

Nu tillbakavisar styrelsen för Halmstad Fastighetsbolag kritiken från kommunledningen. Ordförande Henrik Andersson (C) ställer sig helt oförstående till förtroendekrisen och anklagelserna att HFAB ska ha agerat utan att informera sina ägare.

– Det finns inga sakliga skäl att entlediga oss i förtid, säger Henrik Andersson (C) ordförande för kommunägda HFAB:s styrelse till SVT Nyheter Halland efter gårdagens besked från kommunledningen att man vill avsätta styrelsen ett år i förtid på grund av bristande förtroende.

Ägarna anser att HFAB:s styrelse inte hållit ägarrepresentanterna informerade om en fastighetsaffär i Fyllinge som var på gång.

Inte gått förbi ägarna

Henrik Andersson (C) hävdar att styrelsen hållit ägarrepresentanterna informerade hela vägen om fastighetsaffären som var på gång med entreprenören Tornet. Enligt Henrik Andersson fick Samhällsbyggnadsutskottet information om förslaget redan våren 2017 och informationen fortsatte under hösten och våren 2018 även till ägarrepresentanterna under tiden HFAB undersökte affärsförslaget.

Henrik Andersson (C) Foto: Halmstads kommun

-Vi fick därefter besked i slutet av mars, direkt av kommunstyrelsens ordförande Carl Fredrik Graf (M), att kommunen inte ville att HFAB gick vidare med affären. Då stoppade vi processen, säger Henrik Andersson, som betonar att HFAB inte gått förbi ägarna på något sätt.

Henrik Andersson anser att styrelsen varit måna om att ha en god dialog med ägarrepresentanterna och svara tydligt på alla frågor som kom.

Märkligt och beklagligt

Vad är det då som gått snett i kommunikationen med ägarna?

– Det kan jag inte svara på. Jag är förvånad. Det hela är mycket märkligt och beklagligt. HFAB är ett välskött fastighetsbolag och vi har följt våra ägardirektiv. Vårt uppdrag är att verka för medborgarnas bästa.

Det perspektivet saknar jag från ägaren kommunledningen. De har inte hört av sig för att ge en vision om vad som är bäst för Halmstad, säger Henrik Andersson (C) som nu själv begärt att bli entledigad från sitt uppdrag, vilket kommunfullmäktige kan komma att göra på nästa möte 22 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.