Hjälmen räddade Oves liv

Uppdaterad
Publicerad

Fler hallänningar använder cykelhjälm men den väljs bort av ungdomarna. Ove Jonasson från Varberg var nära att omkomma i en cykelolycka och för honom var cykelhjälmen skillnaden mellan liv och död.

– När jag är framför en lastbil så börjar han köra fram. Han har förmodligen inte sett mig så han puttar omkull mig och det räckte ju för att jag skulle slå skallen i asfalten och få ett antal skador, berättar Ove Jonasson.

Ove minns tillbaka på olyckan som var framme för snart två år sedan på den olycksdrabbade väg 153 i Varberg och som innebar en rad allvarliga skador.

Fler cyklister skadas i trafiken

Två av tre olyckor kan förhindras

En punkterad lunga, förstörd hörsel på ena örat och hjärnskaning. Hjälmen räddade hans liv och han är ett levande bevis för att den gör skillnad.

– Man har sett att vid två av tre cykelolyckor så hade man kunnat förhindra skallskador om man hade haft hjälm på sig. Så den har absolut en viktig skyddseffekt, säger Cecilia Friis, projektledare på trafiksäkerhetsorganisationen NTF Väst.

Halland går hjälmanvändandet uppåt. Från att 2013 ha legat på 40 procent så låg det i fjol på 45. Men bland ungdomar mellan 13 och 15 år så verkar man inte ha förstått vikten av att använda cykelhjälm.

– Förra året så var hjälmanvändandet i den kategorin ungefär 25 procent och det stämmer ganska väl överens med hur det ser ut i Halland, fortsätter Cecilia Friis.

En livförsäkring

När Ove Jonasson ser någon cykla utan hjälm så händer det att han själv rycker in.

– Det händer väl att jag säger att det är rätt bra med hjälm i alla fall för skulle det hända någonting så är det ju en livförsäkring. Hade jag varit utan hjälm så hade jag antingen varit ett vårdpaket eller så hade man inte varit kvar överhuvudtaget, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fler cyklister skadas i trafiken

Mer i ämnet