Högskolan i Halmstad. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Högskolan i Halmstad satsar 85 miljoner på ny forskning

Uppdaterad
Publicerad

Högskolan i Halmstad satsar 85 miljoner kronor på hälsoinnovation samt smarta städer och samhällen.

Bland annat ska man arbeta med intelligenta system som självkörande fordon och hur de bättre kan läsa av sin omgivning.

Det är tillsammans med Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling, KK-stiftelsen, och näringslivet som högskolan storsatsar för att på ett innovativt sätt möta samhällsutmaningar inom hälso-och sjukvård och framtidens transportsystem.

Finansieringen på 85 miljoner, som beviljats av KK-stiftelsen, ska användas till ett stort antal forsknings- och utbildningssatsningar, främst inom högskolans två profilområden hälsoinnovation samt smarta städer och samhällen.

Fokus på smart mobilitet

– Detta är väldigt glädjande! KK-stiftelsens beslut innebär att vi gemensamt med olika samhällsaktörer kan initiera nya forsknings- och utbildningssatsningar för att möta viktiga utmaningar, både på samhällsnivå och för individen. Insatserna bedrivs i konkret samverkan med både privat och offentlig sektor, säger högskolan rektor, Stephen Hwang, i ett pressmeddelande.

I satsningen ingår bland annat att utveckla nätbaserad utbildning för yrkesverksamma inom tjänstedesign och hållbar utveckling, samt två större forskningsprojekt, inriktade på smart mobilitet. Det ena handlar om digital tjänsteutveckling och hur olika aktörer kan samarbeta i ett ekosystem för transporttjänster. Det andra rör självkörande fordon och hur de bättre kan läsa av sin omgivning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.