Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Aayat Alabboud är en av dem som firar ramadan. Hör henne berätta hur hon hanterar inköpen i samband med de höga priserna. Foto: Rebecka Block/SVT

Höjda priser på maten – så påverkas inköpen under ramadan

Uppdaterad
Publicerad

Efter de höjda matpriserna är det fler som storhandlar och planerar sin inköp noggrant under årets ramadan än tidigare. Det säger både butiksinnehavaren och kunderna i den matbutik i Halmstad som SVT Nyheter Halland besöker.

Den muslimska högtiden och fastemånaden ramadan innebär fasta under dagen, medan det äts desto mer på kvällarna. Och många är beredda att resa en längre sträcka för att få mer för sina matpengar.

Mahmoud Alba, som tillsammans med sin bror äger en matbutik i Halmstad, berättar att kunder de senaste veckorna kommit från både Varberg, Falkenberg, Hylte och Helsingborg för att hitta låga priser och storhandla – ibland för hela månaden.

Ramadan pågår i år från 23 mars till 21 april i Sverige.

I klippet berättar några som firar Ramadan hur de höjda priserna påverkar deras inköp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.