– Det här betyder att vi får en butik på närmare håll. Närmsta har varit fyra-fem kilometer bort, säger Dick Olsson, vice ordförande i Holms byalag. Foto: Casper Sewerin/SVT

Holm får ny matbutik – efter 20 års väntan

Uppdaterad
Publicerad

Efter 20 år utan en lokal matbutik i Holm öppnar nu en helt obemannad ny matbutik. Något som välkomnas av byalaget och Holms invånare.
– Det gick i taket att det eventuellt skulle komma en butik hit. Vi frågade om vi skulle jobba för det och det tyckte folk verkligen, säger vice ordförande i byalaget Dick Olsson.

Efter det att den förra matbutiken stängde igen har Holms bybor haft fyra-fem kilometer till närmsta butik. Att bunkra på sig nödvändigheterna har därför varit väsentligt, enligt Angelica Nyberg som bor i byn.

– Vi har storhandlat jättemycket. Har man saknat något har man fått hitta lösningar kring det eller åka långt för att handla det lilla, säger hon.

Hur det fungerar med en obemannad matbutik och vad byalaget samt några Holmbor tycker om den nya butiken får du reda på i klippet ovan.

Antalet obemannade livsmedelsbutiker växer snabbt i landet.

Två nystartade kedjor dominerar: Automat och Lifvs, som siktar på att ha 100 butiker i Sverige vid årsskiftet.

Även Ica har provat på konceptet, där Ica Nära Sillerud utanför värmländska Årjäng varit ett pilotprojekt där kunderna fått låsa upp dörren med hjälp av bank-ID.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.