Hon är enda kvinnan på ledande position i Laholmspolitiken. Laholm är en av två kommuner i Halland där andelen kvinnliga ordföranden har minskat sedan förra mandatperioden.

Hon är ensam kvinna i toppolitiken

Uppdaterad
Publicerad

Erling, Knut, Kenneth, Ove, Roland, Roland... och Maria. Så ser det ut på den politiska toppositionerna i Laholm efter årsskiftet. Andelen kvinnliga ordförande har ökat i de flesta halländska kommunerna, men i Laholm har det gått åt andra hållet.

Totalt sett har andelen kvinnliga ordförande ökat något i de halländska kommunerna – från 36 till 40 procent.

Men Laholm och Kungsbacka är undantagen där andelen tvärtom minskat jämfört med förra mandatperioden.

En kvinna – sex män

Maria Bronelius (C) har de senaste fyra åren varit en av tre kvinnor på toppositioner i Laholmspolitiken. Nu är hon som ordförande i barn- och ungdomsnämnden ensam kvinna bland sex män som leder nämnder och styrelser i kommunen, så som socialnämnden, kommunstyrelsen, miljö- och byggnadsnämnden och kommunala bolaget Laholmshem.

Ytterligare en kvinna har förvisso valts in som ordförande i valnämnden i Laholm, men det är en post som helt saknar inflytande den förda politiken och bara sammanträder i samband med valår. Därför ingår hon inte i kommunens ordförandegrupp.

Se Maria Bronelius (C) kommentera situationen i klippet.

Könsfördelningen – kommun för kommun

SVT Nyheter Halland har kartlagt könsfördelningen på de ledande positionerna i Hallands sex kommuner.

Av nästan 600 invalda kommunpolitiker sitter 77 som ordförande i styrelser eller nämnder. Vi har då räknat in både politiska nämnder och helägda kommunala bolag.

Och så här ser det ut i toppen av dessa:

Så fördelar sig de ledande politiska befattningarna mellan kvinnor och män i Hallands kommuner.

Kartläggningen har gjorts över de som valts av kommunfullmäktige till ordförande i nämnder och styrelser inom kommunen samt i kommunägda bolag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.