I klippet ovan berättar professor Lena Wängnerud om hur en skev könsfördelning kan få direkt inverkan på politiska beslut. Frågan är också om det är bättre med övervikt på kvinnor? Foto: SVT

Professor i statsvetenskap: Könsfördelning påverkar politiken

Publicerad

Andelen kvinnor på ledande politiska befattningar har minskat i Kungsbacka och Laholm under den nya mandatperioden. I Laholm finns bara en kvinna bland toppolitikerna. Något som påverkar de politiska besluten, enligt Lena Wängnerud som är professor i statsvetenskap.

Hon är inte direkt förvånad över könsfördelningen, bland toppolitiker, i de halländska kommunerna som SVT Nyheter rapporterade om under måndagen.

– Det viktiga är att de kommuner som ha låg andel kvinnor på de höga positionerna funderar över om det är något de är nöjda med eller vill förändra. För det kan man om man verkligen bestämmer sig för att göra det. Det är bara att titta på vad grannkommunerna har gjort, säger Lena Wängnerud, professor i statsvetenskap på Göteborgs universitet.

Val 2018 – #dinröst

Påverkar förtroendet

Hon menar att en övervikt av män under längre tidsperioder kan ha betydelse på två sätt.

– Det ena är att det påverkar förtroendet som väljare känner för politiska organ som kommunfullmäktige. Finns inte en grupp som kvinnor med i de sammanhangen kan de känna att det är inte något som angår dem, säger Lena Wängnerud, professor i statsvetenskap på Göteborgs universitet.

I klippet ovan berättar hon om hur en skev könsfördelning kan få direkt inverkan på politiska beslut. Hon ger även svaret på frågan om det är bättre när det är en övervikt av kvinnor på toppositioner, som är fallet i Hylte kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet