Johanna Jansson, projektledare vid Högskolan i Halmstad, ställer sig frågande till varför skyltdockorna ser ut som de gör i dag. Foto: SVT

Hon kritiserar de traditionella skyltdockorna

Uppdaterad
Publicerad

Johanna Jansson vid Högskolan i Halmstad är less på dagens skyltdockor. Efter att ha sett tv-programmet ”Kroppshets” med komikern Mia Skäringer förra året började hon ifrågasätta hur de ser ut. Nu vill hon se en förändring.

Den optimala skyltdockan ser ut som vi faktiskt gör. Och eftersom vi alla ser olika ut, så det innebär ett brett spektra av skyltdockor. Allt från små och nätta till större på alla led, säger Johanna Jansson.

Hon tillägger att både hon och projektledarekollegan Martin Bergman ser skyltdockorna som en del av den press som moderna människor lever under.

– Den här invånardelaktiga transformationen är en manifestation för att synliggöra hur vi har byggt upp och låter oss påverkas av svåruppnåeliga ideal, säger Johanna Jansson.

I klippet ovan följer vi med henne till en butik där hon lägger fram sina tankar om dagens skyltdockor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.