Halländska Malin Meekatt Birgersson sade ifrån mot språket i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Det började med ett förtvivlat inlägg på Facebook, som så småningom resulterade i en debattartikel. Nu har Malin Meekatt Birgerssons initiativ mot språkbruket i skolan väckt reaktioner:

– Jag har fått mer än tusen mejl från föräldrar, lärare och elever som inte vågar gå till skolan.

Hör henne berätta i klippet ovan.

Redan när dottern skulle börja högstadiet i en skola i Laholm kom oron för den otrygga tillvaron i skolan, bland annat sedan en lärare blivit misshandlad.

Skolspråket

Fitta, bögjävel, blatte och svennejävel. Tillmälen som enligt Malin Meekatt Birgerssons dotter hörs varje dag i skolan. Men ordet som fick henne att bestämma sig för att säga ifrån var ”horunge”, något som dottern blivit kallad för tre gånger under en enda skoldag.

”Blir förtvivlad”

– Det tragiska är att min dotter är så van vid att får höra sådant här språk att hon inte reagerar längre. Själv blir jag förtvivlad, det ska inte vara så här i skolan. Barn ska inte vara rädda för att gå till skolan – de ska få utbildning.

Malin Meekatt Birgersson berättar att den enda respons hon fått från skolan är stöd från dotterns mentor. I övrigt har det varit tyst.

Ulrika Lundqvist är enhetschef på Skolverket och menar att de skolor som inte agerar bryter mot skollagen.

Förändra kulturen

– Skolan är en arbetsplats för både elever och personal, men det finns ingen annan arbetsplats som skulle acceptera det här språkbruket, säger Ulrika Lundqvist.

Hon menar att det enda sättet att vända utvecklingen är genom att ordentligt kartlägga och analysera elevernas vardag .

– Vill man få bukt med problemen måste man förändra kulturen på den enskilda skolan. Det handlar om resurser och att alla måste vara överens om vilka regler som gäller och verkligen håller efter dem.

Så här reagerar utbildningschefen i Laholm, Richard Mortenlind, på larmet om grovt språk i skolan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolspråket

Mer i ämnet