Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Klicka på klippet för att höra Johannas berättelse och varför hon nu väljer att starta upp stödgruppen i Falkenberg. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Hon startar stödgrupp för vuxna som utsatts för övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

I Falkenberg ska en stödgrupp för vuxna som utsatts för sexuella övergrepp i barndomen starta upp. Det är genom riksföreningen Rise som Johanna Skoglund tagit initiativet.

Rise har sedan tidigare en stödgrupp i Varberg, som Johanna Skoglund har deltagit i. Hon bor själv i Falkenberg och har märkt att det finns ett växande behov av en stödgrupp i hemkommunen.

Hon blev själv utsatt som barn och är tacksam för den hjälp hon själv har fått, och vill nu hjälpa andra.

– När jag fick reda på att Rise fanns i Varberg kände jag ”nej, gud vad läskigt, ska jag som inte kan uttrycka mina känslor, gå i en stödgrupp”. Men när jag väl började kände jag mig redo, det har varit helt fantastiskt för min språkutveckling, att sätta ord på känslor, skam och skuld och att jag inte är ensam, säger hon.

Klicka på klippet för att höra Johanna berätta hur stödgruppen i Varberg hjälpte henne.

• Enligt myndigheten SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, har 7-14 procent av flickor och 3-6 procent av pojkar upplevt påtvingade samlag före de fyllt 18 år, enligt en svensk enkätstudie som presenterades 2015.

• 1 av 10 flickor och 1 av 20 pojkar har enligt SBU utnyttjats sexuellt, enligt en undersökning som gjordes 2007.

• Enligt Stiftelsen Allmänna barnhusets rapport från 2014 som tillsammans med Linköpings och Lunds universitet tillfrågat närmare 6000 gymnasieelever om deras erfarenheter av sexuella övergrepp och sexuell exploatering under uppväxten så hade drygt var femte elev erfarenhet av någon form av övergrepp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer