Hovrätten mildrar 18-årings straff för mordförsök

Uppdaterad
Publicerad

Den 18-åring, som på ett studentfirande i Varberg i juni 2022 knivhögg en annan festdeltagare, döms i hovrätten till fängelse i fem år och sex månader. Därmed sänks straffet med ett och ett halvt år, från tingsrättens dom på fängelse i sju år.

Det sänkta straffet förklaras av hovrätten med att gärningspersonen vid tillfället för mordförsöket ännu inte fyllt arton år.

I domslutet går att läsa att 18-åringen begick gärningen med ”likgiltighetsuppsåt”, det vill säga att han begått gärningen med likgiltighet om knivhuggen skulle leda till döden eller inte. Utöver mordförsöket döms gärningsmannen för en grov misshandel i mars 2023.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det var i juni 2022 som en 18-åring på en studentfest i Varberg knivhögg en annan festdeltagare vilket ledde till livshotande skador för den drabbade. Foto: Lennart Bernson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.