Foto: TT

Hovrättsförhandling i Deromefallet

Uppdaterad
Publicerad

Tingsrätten i Varberg friade bägge pojkarna från mordmisstankarna, men den rättsliga processen slutar inte där. Under måndagen är det dags för omgång två i det uppmärksammade Deromefallet.

Det är hovrätten för västra Sverige, i Göteborg, som tar upp ärendet efter att tingsrätten friade de båda pojkarna, som var 13 år när mordet begicks, för mord.

Varbergs tingsrätt ansåg inte att bevisningen räckte till för att avgöra vem av pojkarna som haft ihjäl mannen. Pojkarna skyllde på varandra och därför friades båda på punkten som gällde mord.

Deromemordet

Nu hoppas åklagaren i fallet, Charlotte Österlund, att hovrätten ska göra en annan bedömning.

– Jag menar ju att det finns utrymme för en ändring av domslutet och det är ju därför som jag har överklagat, säger hon.

Omfattande skador

Det har nu gått lite mer än ett år sedan den fasansfulla händelsen i det lilla samhället Derome utanför Varberg. Det var den 9:e juni i fjol som en 65-årig man hittades brutalt mördad i sitt hem.

Vid den rättsmedicinska undersökningen fann man bland annat stick- och skärskador på mannens hals, rygg och fötter och omfattande krosskador på ansikte och skalle.

”Inte analyserat bevisningen tillräckligt”

När förhandlingarna idag, måndag, inleds så hoppas Charlotte Österlund att hovrätten ska ha gjort en djupare bedömning av bevisningen än vad tingsrätten gjorde.

– Jag blev inte förvånad över tingsrättens bedömning men samtidigt så tycker jag inte att man analyserat bevisningen tillräckligt. Jag menar ju att pojkarna har gjort det här tillsammans och i samförstånd, säger hon och avslutar:

– Nu vill jag se vad hovrätten kommer fram till och jag kommer att trycka på de här bitarna.

Tas upp i bevistalan

Precis som i tingsrätten så är det en bevistalan som åklagaren har väckt i hovrätten. Bevistalan kan en åklagare väcka vid domstol om ett allvarligt brott misstänks ha begåtts av någon som var under 15 år vid händelsen.

Det hålls en rättegång och domstolen ger en dom om vad som bevisligen har hänt men inget straff utdöms.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Deromemordet

Mer i ämnet