Hör hundbeteendevetaren Anna Miocic Lagerströms om vanvård i klippet. Foto: Oscar Barragan/SVT

Hundbeteendevetaren: ”Allvarliga konsekvenser för hunden”

Publicerad

Hundbeteendevetaren Anna Miocic Lagerström från Ullared har under en längre tid sett exempel på hundägare som har bristande kunskap i hur man sköter om sin hund.

– Man kan behöva söva hunden för att kunna klippa klor och raka pälsen. Den klarar det inte vaken, den får panik, säger hon.

Det är länsstyrelsens djurskyddshandläggare som uppmärksammat att många hundägare har bristande kunskaper i hur man sköter om sin hund.Nu har de larmat Jordbruksverket och Svenska kennelklubben, något Anna Miocic Lagerström tycker är ett steg i rätt riktning.

– Hunden kan få fel benställning om man inte klipper klorna korrekt, öroninfektioner om man inte gör rent öronen och eksem om den går med tovor i pälsen för länge, säger hon.

Sett ökning i hundar som inte fäller

Blandraser och hundar som inte fäller har blivit alltmer populära enligt Miocic Lagerström, och ett vanligt missförstånd är att man då inte behöver vårda dem på samma sätt och att de innebär mindre jobb.

– Där fortsätter pälsen bara att växa, därför är det extra viktigt att hålla efter dagligen.

Starta klippet ovan för att se hundbeteendevetaren Anna Miocic Lagerström förklara hur hundar påverkas av bristande kunskap hos ägarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.