Hör Katarina och Stefan Coseus berätta om vad de tycker om beslutet att riva dammarna i Rydöbruk. Foto: SVT

100-åriga dammar i Rydöbruk rivs – boende upprörda

Publicerad

De 100 år gamla dammarna i Rydöbruk kommer nu att rivas. Detta efter att Mark- och miljödomstolen gett klartecken. Beslutet upprör de boende som oroar sig både för översvämningar och för att rivningen förstör den natursköna miljön.

Företaget Statkraft, som äger den numera nedlagda kraftstationen i Rydöbruk, menar att det är ett bättre alternativ att riva dammarna istället för att rusta upp dem.

– Anläggningarna bedöms vara i så pass omfattande behov av underhåll att det inte bedöms vara ekonomiskt rimligt att genomföra de åtgärderna, säger Malin Hillström, projektledare för tillståndsprocessen på Statkraft.

Området ska nu återställas till hur det såg ut innan anläggningen byggdes – för 100 år sedan.

Får kritik från de boende

Men de som bor i området är inte nöjda med beslutet. Bland annat då det medför en översvämningsrisk för några av husen. De tycker även att det kommer att förstöra mycket av den vackra miljön. Katarina och Stefan Coseus var några av de boende som yttrade sig mot att dammarna skulle rivas.

Deras hur är inte direkt drabbat av översvämningsrisk men de menar ändå att det påverkar dem negativt.

– Här går husvärdena, som redan är låga i den här kommunen, ner. Nu blir det ju ännu sämre på grund av översvämningsrisk och att de sätter igen allt, säger Katarina Coseus.

Får ersättning av Statkraft

Vid deras hus kommer den intilliggande kanalen nu att läggas igen.

I domen från Mark- och miljödomstolen står att de hus som ligger i riskzonen för översvämningar kommer att få ersättning av Statkraft på mellan 20 000 och 60 000 kronor.

I klippet ovan berättar Katarina och Stefan om deras inställning till rivningen och Statkraft svarar på kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.