Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det kan du tänka på när du rastar hunden – hör länsveterinär Malena Grimbrandt berätta i klippet. Foto: Rebecka Block

Hundsmitta tillbaka i Halland – fyra hundar har testat positivt

Uppdaterad
Publicerad

Efter tre och ett halvt års uppehåll är hundsmittan leptospiros tillbaka i Halland. Länsstyrelsen tror även att klimatförändringar kan leda till att fler hundar smittas i framtiden.

Två fall av leptospiros registrerades i Halland mellan åren 2016 och 2020, därefter har inga hundar testat positivt. Förrän i år, då fyra hundar testat positivt.

– I och med klimatförändringarna kan man förvänta sig att kliniska fall kommer öka eftersom bakterien trivs i varmt och fuktigt klimat, säger länsveterinär Malena Grimbrandt.

Sjukdomen kan spridas från djur till människor, men det är ovanligt enligt Malena Grimbrandt. Sjukdomen behandlas vanligtvis med antibiotika.

I klippet berättar hon vilka symptom sjukdomen kan ge och hur den smittar.

Om leptospiros

Leptospiros är en bakteriesjukdom som kan drabba både människor och djur. Infektion hos hund orsakar oftast inte sjukdom, men i en del fall utvecklas allvarlig, till och med dödlig sjukdom hos nyligt infekterade hundar.

Leptospiros förekommer i princip i hela världen. Infektion och utvecklande av sjukdom hos hund är mer frekvent i varmare klimat men ses även i Sverige.

Gnagare är viktiga reservoardjur, och smitta via kontaminerat, relativt varmt och stillastående vatten är typisk smittväg. Även för hund är vistelse i fuktiga miljöer där en infekterad gnagarpopulation finns en viktig smittrisk, och större sjukdomsutbrott ses även hos hundpopulationen ofta under varma månader under sensommaren – hösten efter en period med riklig nederbörd i områden där leptospiros är vanligt förekommande.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.