Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ska Sverige kunna mäta sig med den turkiska kvalitén på hasselnötter? Se Hushållningssällskapets rådgivare, Louise Zetterholm berätta. Foto: SVT/TT

Hushållningssällskapet satsar på hasselnötter – vill se storskalig odling i Halland

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som Sverige importerar mer än 1000 ton hasselnötter varje år växer hasselbuskar vilt runt om i landet. Men någon större kommersiell odling finns inte. Det vill Hushållningssällskapet i Halland nu se ändring på – genom ett projekt

Majoriteten av världens producerade hasselnötter kommer från Turkiet och Italien, länder som anses ha perfekt klimat för att nöten.

Men Hushållningssällskapet tror ändå på Sverige kan ge sig in i marknaden. Speciellt med anledning av klimatförändringar, samt intresset för närodlat och vegetarisk mat. Nu hoppas de med hjälp av EU-medel ta fram den perfekta nöten, så att producenter kan börja odla.

Hushållningssällskapet tog med SVT till Osbecks bokskogar där hasselbuskarna växer vilt, häng med du också – i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.