Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera ton hasselnötter från utlandet slinker varje månad ner i maskinen i Hässleholm. Häng med in i fabriken som producerar tonvis med nötkräm. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Nötkrämsfabriken positiv till svenskodlade nötter – men tror det dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Tonvis med importerade hasselnötter slinker ner i den krämiga smeten på nötkrämsfabriken i Hässleholm varje månad. Samtidigt driver nu Hushållningssällskapet ett projekt att få igång hasselnötsproduktion i Sverige. Positivt tycker fabriken, som dock ser många hinder.

– Det hade varit kanon. Sen är det en kvalitetsfråga. Tittar vi på länderna som producerar hasselnötter så har de rätta förutsättningar och klimat, säger företaget produktionschef Andreas Johansson.

Vill du se mängder med nötkräm? Samt få höra vad företaget tror om projektet med svenska hasselnötter? Klicka på klippet ovan.

Sverige importerar mer än 1 000 ton hasselnötter varje år. Några av nötterna hamnar hos företaget Printzells, vars nötkräm nästan enbart består av hasselnötter från Turkiet, världens största producent.

Men Hushållningssällskapet Halland hoppas nu att Sverige ska kunna ge sig in i marknaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.