I klippet berättar Ronny Löfquist (S), kommunstyrelsens ordförande i Hylte, att de satsar på en ny yrkesutbildning för att möta arbetslösheten bland unga i kommunen. Foto: SVT

Arbetslösheten högst bland unga i Hylte – så ska kommunen vända trenden

Publicerad

Arbetslösheten bland unga har ökat i alla halländska kommuner i år. Hylte har högst andel arbetslösa unga och för att vända trenden satsar nu kommunstyrelsen på en ny yrkesutbildning.

– Vi kommer matcha ungdomar med utbildningar och praktikplatser för att få in dem i det lokala näringslivet, säger Ronny Löfquist (S), ordförande för kommunstyrelsen i Hylte kommun.

I klippet berättar kommunstyrelsens ordförande om den nya yrkesutbildningen”Industrispåret”. Klicka även för att se hur arbetslösheten bland unga ser ut i hela Halland – och hur den har förändrats det senaste året.

Enda kommunen över rikssnittet

15,3 procent av Hylteborna mellan 18 och 24 år var inskrivna som arbetslösa i september i år, enligt statistik från Nyhetsbyrån Siren. Det innebär att Hylte är den enda kommunen i Halland som ligger över rikssnittet på 12,8 procent.

Enligt Ronny Löfquist (S) handlar det om drygt 80 unga personer som just nu är arbetslösa i kommunen. Kommunstyrelsen hoppas att den nya yrkesutbildningen kan erbjuda cirka 15-20 praktikplatser som sedan leder till jobb. Planen är att utbildningen införs under våren 2021.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.