Hylte kommun får bland annat kritik för svårighet att ta ut kontanter, i den nya rankingen som Sveriges konsumenter och Råd & Rön har sammanställt. Foto: Holmberg/TT

Hylte i botten i länet i ny konsumentrankning

Publicerad

Sveriges konsumenter har rankat hur kommunerna arbetar med bland annat konsumentvägledning och livsmedelskontroll. Av de halländska kommunerna får Varberg högsta placering medan Hylte får den lägsta.

Sveriges Konsumenter har tillsammans med tidningen Råd & Rön rankat landets alla kommuner när det gäller konsumentvägledning, budget- och skuldrådgivning, livsmedelskontroll och gällande hur lätt det är att få tag på kontanter. 

I topp i Halland hamnar Varberg med 73 poäng av 100 möjliga medan Hylte knappt får hälften så många betygspoäng i undersökningen.

Noll minuter konsumentvägledning

Det som drar ner Hyltes betyg är möjligheten att få tag på kontanter samt att kommunen i snitt lägger noll minuter per invånare och år i konsumentvägledning. Det kan jämföras med Halmstad och Kungsbacka där kommunerna lägger i snitt 2 minuter och 6 sekunder per invånare och år på konsumentvägledning.

Sett till hela landet är det Gnosjö kommun som erbjuder mest konsumentvägledning räknat i tid per invånare och år, 12 minuter.

Sveriges konsumenters kommunrankning

  • Varberg 73
  • Halmstad 71
  • Falkenberg 66
  • Kungsbacka 65
  • Laholm 53
  • Hylte 35

Poängen har Sveriges konsumenter och Råd & Röd satt utifrån hur väl varje kommun jobbar med konsumentvägledning, budget- och skuldrådgivning, livsmedelskontroll och gällande hur lätt det är att få tag på kontanter.

Högst i Sverige hamnade Härryda med 89 poäng, och lägst Grums med 18 poäng.

Här kan du se hela rankningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.