Hylte kommun vill ta bort kravet om covidvaccination i samband med anställning på omsorgskontoret. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hylte kommun vill avskaffa kravet på covidvaccination

Publicerad

Omsorgsnämnden i Hylte kommun vill ta bort kravet på vaccination mot covid-19 vid anställning på omsorgskontoret.

Det var strax innan julen 2021 som omsorgsnämnden i Hylte beslutade att införa vaccinationskrav för alla kommunanställda medarbetare i omsorgsnära arbete. I juni 2022 togs kravet bort för tillsvidareanställda medarbetare, men behölls vid nyanställningar.

Eftersom covid-19 sedan 1 april förra året inte längre klassas som en allmänfarlig sjukdom, utan ”blivit en sjukdom likt andra smittsamma sjukdomar”,  kan vaccinationskravet nu tas bort, enligt nämnden. Beslutet tas i omsorgsnämnden på torsdag.

Samtidigt uppges vaccination vara bästa sättet att undvika allvarlig covidsjukdom. Nämnden poängterar att det inom vård och omsorg är fortsatt viktigt att medarbetare följer hygienrutiner, använder skyddsutrustning och stannar hemma vid sjukdom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.