Tommy Iseskog menar att situationen kan liknas med barnmorskor som inte vill jobba med aborter. Annett Olofsson anser att ett krav är fel väg att gå. Foto: SVT

Vaccinkrav för anställda splittrar juristkåren

Uppdaterad
Publicerad

Kan arbetsgivare kräva att personal ska vaccinera sig och kan det annars leda till uppsägning? Svaren från juristkåren är inte samstämmiga. Än har saken inte prövats rättsligt – samtidigt funderar arbetsgivare nu på att införa vaccinationskrav.

På torsdagen ska politikerna i Hylte kommun fatta beslut om att eventuellt införa vaccinkrav som skulle innebära att personal kan omplaceras eller få andra arbetsuppgifter om man inte är vaccinerad. Något som fackförbundet Kommunal och anställda kritiserat. Den anställde har dock ingen skyldighet att uppge om man är vaccinerad eller inte.

Olika uppfattningar från jurister

SVT Nyheter Halland har pratat med två jurister som menar att man som icke-vaccinerad anställd kan behöva acceptera att få andra arbetsuppgifter. Men om det finns svårigheter med att omplacera personalen har juristerna olika uppfattningar om det i så fall kan leda till uppsägning.

Tommy Iseskog, jurist inom arbetsrätt, menar att situationen kan liknas med barnmorskor som inte vill jobba med aborter. Annett Olofsson, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd, anser att ett krav är fel väg att gå.

I klippet berättar de om sina olika tolkningar av vad som kan krävas av anställda och vad konsekvenserna kan bli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.