Ronny Löfquist (S) är nöjd efter att ha fått igenom investeringspaketet ”Hylte rustar för framtiden” fö 100 lånade miljoner. Fel att låna till satsningen, tycker däremot SD:s Stina Isaksson. Foto: SVT/ Google

Hylte lånar 100 miljoner för att rusta upp byggnader

Publicerad

Två skolbyggen, ett äldreboende och en ny stadsdel. Det är vad Hyltes S-ledda majoritet hoppas att 100 lånade miljoner ska räcka till de kommande tre åren. På tisdagen röstade kommunfullmäktige igenom investeringsprojektet Hylte rustar för framtiden. Men SD vill helst skrota planerna helt.

I 100-miljonerssatsningen ingår fyra byggprojekt:

  • Renovering av Torups skola
  • Ombyggnation av äldreboendet Unnegården i Unnaryd, med nytt bibliotek och fler lägenheter.
  • Ny skola eller renovering av skola i Landeryd.
  • Nya bostadsområdet Parkstaden exploateras.

– Många av våra byggnader är från när kommunen bildades 1974. De är över 40 år gamla och vi behöver göra det här, säger Ronny Löfqvist (S), kommunstyrelsens ordförande.

Majoritetskoalitionen Framtid Hylte – S, V, L och Kommunens väl – röstade igenom satsningen i kommunfullmäktige på tisdagen.

SD säger nej

Oppositionspartierna C och M ville nöja sig med tre projekt. C ville stryka Unnegården och M ville ta bort Parkstaden.

Sverigedemokraterna ställer sig som enda parti helt emot satsningarna.

– Vi tycker att projekten är bra, men anser inte vi ska låna så mycket pengar när vi är på väg mot sämre tider, säger Stina Isaksson (SD).

– Det är just när vi är på väg mot en lågkonjunktur som vi ska investera. Vi tror att vi kan få lägre anbud från byggbranschen då, säger Ronny Löfquist (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.