Ronny Löfquist (S), kommunråd i Hylte, om nya skatten. Foto: SVT

Hylte vinnare på nya Robin Hood-skatten

Uppdaterad
Publicerad

Hylte kommun kan bli den enda kommun i Halland som få pengar i regeringsförslaget till nytt utjämningssystem mellan Sveriges kommuner – den så kallade Robin Hood-skatten.

– Rika kommuner bör bidra mer till de fattiga, säger kommunrådet Ronny Löfquist (S).

Bakom regeringsförslaget till en statlig utredning från 2018 där en beräkningsmodell visar exakt hur mycket varje kommun i Sverige skulle vinna eller förlora på att det kommunala utjämningssystemet görs om.

Systemet grundar sig på en mängd parametrar med avstamp i glesbygd och socioekonomiska förutsättningar.

I Halland är det, enligt den utredningen, enbart Hylte kommun som kan räkna med att få pengar i systemet. Övriga kommer troligen att få betala pengar som överförs till andra kommuner.

– Reformen är välkommen och nödvändig för att hela landet ska ha samma förutsättningar, säger kommunrådet Ronny Löfquist i SVT Nyheter Hallands intervju.

Vinnare och förlorare i Halland

Så mycket kan de halländska kommunerna betala (-) eller få (+) i den nya Robin Hood-skatten

(nuvarande nivå inom parentes)

Kungsbacka -363 kr/inv (+813)

Varberg -2259 kr/inv (-1388)

Falkenberg – 877 kr/ inv (-720)

Hylte +5048 kr/inv (+4427)

Halmstad -2166 kr/inv (-1705)

Laholm -661 kr/inv (-578)

Siffrorna är hämtade ur statens offentliga utredning 2018. Det slutliga förslaget kan komma att skilja sig från utredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.