Ann-Charlotte Stenkil (M), kommunalråd i Varberg. Foto: SVT

Varbergsbor kan få betala mest i nya Robin Hood-skatten

Uppdaterad
Publicerad

Halland kan bli ett av två län i landet som förlorar mest på det nya regeringsförslaget. Varbergsborna kan få betala mest, medan Hylte tvärtom ser ut att få mer pengar.

– Det är inte omöjligt att vi måste höja skatten för att klara betala, säger Ann-Charlotte Stenkil (M), kommunalråd i Varberg.

Statsminister Stefan Löfven gick i helgen ut med att regeringen vill införa ett nytt så kallat kommunalt utjämningssystem från och med nästa år.

Den så kallade Robin Hood-skatten går ut på att jämna ut förutsättningarna för kommuner och landsting i hela Sverige. Enkelt uttryckt ska de rika betala till de fattiga.

Bakom förslaget ligger en statlig utredning som beskriver en beräkningsmodell med flera olika parametrar, så som glesbygd och socioekonomiska förutsätntingar.

Vinnare och förlorare

Och enligt den utredningen blir Uppsala och Halland de två län som beräknat per invånare får bidra mest till andra delar av landet.

I genomsnitt skulle 1 564 kronor av varje hallännings inbetalade skatt gå iväg till andra kommuner och landsting.

Men inom länet finns både vinnare och förlorare.

Halmstad, Varberg och Kungsbacka förlorar mest i förhållande till det nuvarande systemet. Varberg skulle enligt det förslaget betala in drygt 2 200 per invånare till systemet, vilket är dubbelt så mycket jämfört med i dag.

– Den siffran som nämnts i utredningen är 55 miljoner kronor och det är en väldig massa pengar för en kommun som Varberg, säger Ann-Charlotte Stenkil (M), Varbergs kommunalråd.

Inte helt klart

Medan Hylte ser ut att bli en vinnare som får omkring 5 000 kronor per invånare i stöd, vilket är omkring 600 kronor mer än i dag.

Uträkningarna är beräknade utifrån 2018 års förutsättningar.

Om regeringsförslaget kommer bli exakt likadant utformat som utredningen är inte heller helt klart. Men det som hittills kommit fram är det i stora drag kommer grunda sig på utredningen.

Vinnare och förlorare i Halland

Så mycket kan de halländska kommunerna betala (-) eller få (+) i den nya Robin Hood-skatten

(nuvarande nivå inom parentes)

Kungsbacka -363 kr/inv (+813)

Varberg -2259 kr/inv (-1388)

Falkenberg – 877 kr/ inv (-720)

Hylte +5048 kr/inv (+4427)

Halmstad -2166 kr/inv (-1705)

Laholm -661 kr/inv (-578)

Siffrorna är hämtade ur statens offentliga utredning 2018. Det slutliga förslaget kan komma att skilja sig från utredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.