Foto: SVT

I Rydöbruk har alla femteklassare blivit författare

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av författaren Angelica Ahlefeldt-Laurvig har eleverna i årskurs fem på Rydöbruks skola skrivit en bok. Boken som blandar fantasy med verklighet är nu färdig och upptryckt.

En ny termin har börjat i Rydöbruks skola. Klass fem har fått en ny sträng lärare som heter Tor Odensson. Till att börja med verkar allt som vanligt, men redan första dagen i skolan händer det något som kommer förändra de sex kompisarnas liv. Så lyder en del av baksidestexten på boken Indianställets hemlighet som eleverna i årskurs fem jobbat med i ett års tid.

– Boken är spännande, lite fantasy och lite på riktigt. Jag gillar den, säger Idun Mogren.

Stolta barn

Boken som utspelar sig i skolans närmiljö har eleverna skrivit tillsammans med författaren Angelica Ahlefeldt-Laurvig under det senaste året. Syftet har varit att öka barnens intresse för läsning och ge dem insikt i skrivandets process.

– Det är väldigt coolt att hålla sin egen bok i sin hand och att man varit med och gjort den. Jag är stolt över den, säger Lucas Krantz.

Klasskamraten Matilda Gustavsson är av samma uppfattning och antyder att boken redan är en succé.

– Det är till och med folk som vill ha en fortsättning på boken, säger hon.

Lärt sig saker under processen

Förutom att eleverna är stolta över sin bok, tycker de att de lärt sig saker under processen. Idun Mogren ger ett exempel.

– Kill your darlings, att man kanske tar bort det man gillar jättemycket för att det inte passar in, säger hon.

Lucas Krantz fyller i med ytterligare några saker som bokskrivandet ger.

– Jag har lärt mig många nya ord. Även att det blir bra när man blandar fantasy och verklighet. Det känns som att det kan hända på riktigt, att det finns en drake någonstans som är nedgrävd, säger Lucas Krantz.

Draken den sägs ligga och sova i närheten av Indianstället inte långt från skolan. Så står det i alla fall i boken. Skrivandet har gett eleverna blodad tand och vi kan nog förvänta oss mer alster från Rydöbruks nyblivna författare.

– Jag ska i alla fall försöka få till en till. Tidigare när jag sett folk som gjort böcker har jag tänkt ”gud vad tråkig det låter”. Men nu när jag väl har fått göra det är det mycket roligare än vad jag trodde, säger Matilda Gustavsson.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer