Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar Ibrahims mamma och tränare om varför det är viktigt att han får med sig sin rullstol. Foto: Elin Schwartz/SVT

Sjuårige Ibrahim vill ta med rullstolen när han utvisas till Irak

Uppdaterad
Publicerad

Ibrahim Al-Weheed, sju år, från Kinnared föddes med ryggmärgsbråck, använder rullstol och älskar idrott. När hans familj nu ska utvisas till Irak visade det sig att det inte är självklart att han får ta med sina hjälpmedel.

– Hans liv blir inte det samma utan dem, säger mamman Sarah Al-Meleki. 

Ibrahim hade inte fyllt två år än när han kom till Sverige 2015 tillsammans med sina föräldrar och två äldre syskon. Familjen ansökte om uppehållstillstånd men har nu fått sitt tredje och sista avslag och planerar därför för sitt återvändande till Irak. Men de har en önskan innan avresan – att Ibrahim får ta med sina hjälpmedel och mediciner, något som Migrationsverket just nu utreder om de ska få eller inte.

Idrottstränaren engagerar sig

Ryggmärgsbråcket gör att Ibrahim till exempel behöver använda rullstol för att kunna ta sig fram och att han använder kateter och hygienstol för toalettbesök.

Varje fredag tränar Ibrahim bollsporter tillsammans med tränaren Björn Laid, från projektet Handbollsandan, och Björn har kommit att engagera sig för Ibrahim.

– Han har fått smak på vad det innebär att kunna ha ett aktivt liv, det vore hemskt att rycka det ifrån honom, nu när Barnkonventionen är lag borde han ha rätt att få med sig sina hjälpmedel, säger Björn Laid.

Att köpa loss rullstolen är inte möjligt då Hjälpmedelcentrum i Region Halland inte säljer hjälpmedel till privatpersoner, enligt regionen.

I klippet får du följa med till Ibrahims träning och höra familjen berätta om hur det skulle påverka Ibrahim om han inte får ta med hjälpmedlen till Irak.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer