Sophia Öhvall Lindberg, presskommunikatör på Migrationsverket. Foto: Migrationsverket/TT

Migrationsverket: Vi måste utreda vad familjen får ta med sig

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska Migrationsverket utreda om Ibrahim, 7 år, får ta med sin rullstol och andra hjälpmedel vid utvisningen till Irak.

– Det handlar om hur mycket man får ta med och vem som ansvarar för det, säger Sophia Öhvall Lindberg, presskommunikatör på Migrationsverket.

Ibrahim, 7 år, har ryggmärgsbråck och använder rullstol för att kunna ta sig fram och andra hjälpmedel som hygienstol för dusch och toalettbesök och ståskal för att belasta kroppen rätt.

Han har fått hjälpmedlen genom rehabiliteringen på Region Halland, som hyr dem från Hjälpmedelscentrum. Generellt ska hjälpmedel lämnas tillbaka när patienten inte längre behöver dem, men enligt regionen gäller det inte hjälpmedel som är individuellt utprovade och därför inte kan användas av någon annan. I Ibrahims fall är en del av hjälpmedlen individuellt utprovade.

Migrationsverket kommer nu i samråd med regionen att utreda om och i så fall vilka hjälpmedel som Ibrahim får ta med sig vid utvisningen.

I klippet ovan ser du Migrationsverket svara  på frågor kring varför det inte är självklarhet att han får ta med sina saker. De ger även svar på varför de inte bara lämnar över ansvaret till familjen att ordna saker i Irak.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Halland
Mer Nyheter