Genrebild Foto: SVT

Inbrott på Håstensskolan

Uppdaterad
Publicerad

När en lokalvårdare kom till Håstensskolan i Varberg på morgonen konstaterade personen att det varit inbrott på skolan. Enligt de inledande uppgifterna till polisen var trettio till femtio dörrar uppbrutna på hela bottenvåningen och ett flertal datorer saknades.

Under tisdagsförmiddagen har polisen gjort en teknisk undersökning och säkrat spår. Med anledningen av det beslutade skolledningen att stänga skolan under tisdagen.

– Det är många klassrum som har haft besök och eftersom vi inte visste hur lång tid det skulle ta för polisen gjorde vi bedömningen att det är bäst att eleverna är hemma i dag, säger Örjan Johansson, rektor på skolan.

Skolinbrott i Sydsverige

Under dagen har personal gjort en inventering för att komma underfund med vad som saknas efter inbrottet.

– Totalt sett saknar vi sex stycken bärbara datorer. Förutom att dörrkarmar är trasiga finns ingen skadegörelse. De har gått in och kikat och tagit det man hittat, säger Örjan Johansson.

Stor kostnad

Enligt honom lämnar elever och personal i regel inte kvar läsplattor och datorer på skolan.

– Det var bara otur att de här datorerna fanns där. Förövarna har kommit över väldigt lite, men det blir ändå en ganska stor kostnad för reparationer, säger Örjan Johansson.

Ett tjugotal dörrar på skolan behöver nu repareras men Örjan Johansson är mer bekymrad över tiden i skolan som eleverna förlorat.

– Vi har tappat en skoldag och det är den största förlusten. Det andra går att ersätta, säger Örjan Johansson.

I morgon har skolan verksamhet som vanligt igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolinbrott i Sydsverige

Mer i ämnet