I en liten datorbutik i Kosovos huvudstad dök Deromeskolans stulna surfplattor upp veckan efter inbrottet. Foto: TT/SVT

Så hittades skolans surfplattor i Kosovo

På Deromeskolan i Varberg stals flera surfplattor vid ett inbrott. Redan veckan efter fanns de att köpa i en pytteliten datorbutik i Pristina.

Det var den 19 januari som 31 surfplattor stals vid ett inbrott på Deromeskolan.

Några dagar senare började de dyka upp en efter en i Kosovos huvudstad Pristina.

Via den installerade sökfunktionen i surfplattorna kunde skolans IT-ansvariga lärare Caroline Sandö se positionerna efter hand som plattorna sattes igång.

– Inbrottet skedde en torsdag. På måndagen såg jag att den första surfplattan sattes igång någonstans i Kosovo, säger Caroline Sandö till SVT Nyheter Halland.

Datorbutik stor som en garderob

Polisens förundersökningsledare Suzanne Redenfors kopplade in Lena Jonsson, polisens sambandsperson i Kosovo. Samtidigt kunde Caroline Sandö på Deromeskolan se ytterligare tre surfplattor startas i samma område.

– Lena Jonsson beskrev området som ett kvarter i Pristina fullt av små databutiker som inte är större än en klädgarderob, berättar utredaren Suzanne Redenfors på polisens egen hemsida.

När lokal polis i Kosovo gjorde husrannsakan i butiken upptäcktes ytterligare tre av de stulna plattorna. Butiksinnehavaren greps och har i förhör berättat att han köpt plattorna för att sälja dem vidare. Han är misstänkt för häleri.

Inbrottsvåg i skolor

I samma veva som Deromeskolan drabbades av inbrott gick en våg av skolinbrott genom Halland och det var framförallt surfplattor och datorer och stals. Polisen misstänkte att en organiserad liga var i farten.

Deromeskolan väntar nu på att få tillbaka de sju återfunna surfplattorna. Samtidigt håller Caroline Sandö koll på om fler dyker upp.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolinbrott i Sydsverige

Mer i ämnet