Carl Bennet är initiativtagare till projektet ”Sveriges gymnasielärling”. Foto: Ingvar Karmhed/TT

Industrimannen som vill ändra lärlingssystemet

Uppdaterad
Publicerad

Carl Bennet är industrimannen som blev trött på arbetslösheten bland ungdomar. Med erfarenheter från lärlingssystemet i Tyskland kom han på idén med ett nytt lärlingsprogram för svenska gymnasielever.

Den stora skillnaden från tidigare yrkesutbildningar i Sverige är att eleverna nu får praktiklön under sin gymnasieutbildning.

– Det är väldigt viktigt att man får en lön, det ger jobbet status. Det är viktigt att arbetsgivare investerar i unga, det skickar ett budskap till de som bestämmer, säger Carl Bennet.

Tysk modell

Carl Bennet är bland annat huvudägare och styrelseordförande i Getinge AB, ett medicinteknikbolag som i år tagit emot tre lärlingselever från Sturegymnasiet i Halmstad med inriktning svetsning.

SE MER: Gymnasieelever lär sig svetsa

– Idén från början var att överfara en bra modell från Tyskland. Ungdomsarbetslösheten är ett av de största problemen i samhället. Vi har många lärlingar i Tyskland och tysk arbetsmarknad och näringsliv är rätt lik den svenska, så jag tänkte att det borde gå att överföra systemet till Sverige.

200 elever

Projektet är ett samarbete mellan flera företag, Skolverket och Västsvenska Handelskammaren. Totalt kommer cirka 200 elever ingå i pilotprojektet som kallas för ”Sveriges gymnasielärling”.

LÄS MER: Praktiklön ska locka unga till industrin

Något Carl Bennet hoppas ska leda till minskad arbetslöshet bland ungdomar och att fler personer söker sig till industribranschen.

– Kompetensförsörjning är framtidens utmaning. På det här sättet får elever och arbetsgivare lära känna och lära sig av varandra under tre år. 

Eftersom projektet nyligen har startats har Carl Bennet än så länge inte hunnit besöka lärlingarna men berättar att han under projektets gång kommer att vara ute på företagen, både sina egna och de andra företagen involverade i projektet, och träffa eleverna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.