Hallandspolisen har inga resurser att utreda gamla olösta mord. Foto: SVT

Inga resurser till olösta mord

Publicerad

I dag finns ingen polis i Halland som jobbar aktivt med de olösta morden. Sju mord har polisen i Halland inte kunnat lösa de senaste 24 åren. Utredningarna är öppna men det är först om det skulle dyka upp en ny uppgift eller ett tips som polisen skulle öppna pärmarna på nytt.

– Det känns inte bra. Jag skulle önska att det fanns en grupp som tittade på de här fallen på kontinuerlig basis. Det är grova brott och för anhöriga skulle det såklart betyda mycket men det finns inte resurser att avsätta någon, säger Cecilia Bergsten som är rotelchef för grova brott vid polisen i Halland.

Avskrev misstanke så sent som i april

Det senaste fallet som Hallandspolisen arbetat med är mordbranden 2010 då en man omkom i sitt hem utanför Hylte.

Olösta mord i Halland

Polisen misstänkte en kvinna men i mitten av april meddelade åklagaren att misstankarna inte kunnat styrkas och att inget åtal därför kommer att väckas mot henne. Även den utredningen är öppen. Kvinnan är enligt Cecilia Bergsten inte längre formellt misstänkt men fortfarande intressant för utredningen.

– Bränder är alltid svåra. Det finns ofta få spår och teknisk bevisning.

Specialgrupp för olösta mord

För fyra år sedan började en grupp, Cold case-gruppen, att arbeta med olösta mord i Sverige. Två utredare i Halland arbetade under 2010 en kort tid med utredningar som inte klarats upp men tvingades sedan att jobba med mer akuta ärenden.

I dag finns en grupp som utgår från polisen i Göteborg men de har ännu inte tagit sig an något av fallen i Halland.

Omorganisation kan ge mer resurser till Halland

Enligt Cecilia Bergsten kan det bero på att Halland fortfarande är en relativt liten myndighet. Något som dock snart kommer att ändras.

Vid årsskiftet genomgår polisen en stor omorganisation då 21 myndigheter blir en enda.

– Jag hoppas att det kommer att finnas större möjligheter då för att vi mindre enheter ska kunna ägna oss sådana här lite smalare frågor som de olösta morden.

Hur ser du på möjligheterna att lösa de här sju morden i framtiden?

– Hoppet är det sista som lämnar en och förhoppningsvis får vi in avgörande uppgifter, säger Cecilia Bergsten.

Fakta

Olösta mord i Halland

De senaste 25 åren finns det sju olösta mord i Halland.

2010: En man hittas död i sitt nedbrunna hem i Hylte kommun. Polisen hade länge en huvudmisstänkt, men misstankarna mot den personen har inte gått att styrka. Inget åtal har väckts.

2008: En polsk lantbrukare anmäls försvunnen. Senare hittades han nedgrävd vid Strömma kvarn utanför Tvååker. En man stod åtalad för mordet men friades i tingsrätten 2011.

2006: En 69-årig jägare hittas dödad nedanför sitt jakttorn i Vångadal utanför Knäred. Jaktvapnet är borta och polisen har haft svårt att säkra spår i skogen runt tornet.

2004: En man i 50-årsåldern skjuts till döds i sitt företags lokaler i Halmstad. Hustrun överlever trots att hon skjutits i huvudet. Efter att ha stulit runt 40 000 kronor försvinner mördarna i en bil.

1999: En man hittas död i Ätran. 38-åringen var asylsökande från Ryssland och enligt polisen har han dödats och kastats i vattnet.

1996: På en parkering i Trönninge hittas en man från Halmstad död i bagageutrymmet på sin bil. Mannen har dött av kraftigt yttre våld. En man stod åtalad för mordet men friades i både tingsrätt och hovrätt.

1990: I Onsala finner ett hemtjänstbiträde en äldre man och hans rullstolsburna hustru dödade i deras hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Olösta mord i Halland

Mer i ämnet