Blodbristen är akut på flera håll i landet – men inte i Halland. Foto: TT

Ingen akut blodbrist i Halland

Uppdaterad
Publicerad

Blodbristen är akut på flera håll i landet, men inte i Halland. Däremot behöver lagren av vissa blodgrupper fyllas upp. – Vi behöver rusta oss, säger avdelningschefen på Blodcentralen i Halmstad.

Bristen på blod uppkommer nästan alltid i samband med jul- och nyårsledigheten. I år har antalet klämdagar resulterat i att Blodcentralen i Halmstad inte haft lika många dagar på sig att tappa upp blod som de normalt har.

– Det är ingen akut blodbrist, men vi behöver rusta oss och bygga upp lagret ytterligare, säger Carina Johansson, avdelningschef på Blodcentralen i Halmstad.

Carina Johansson, avdelningschef på blodcentralen i Halmstad. Foto: Privat

Eftersom åtgången är störst av blodgrupperna A+ och 0+ är det främst dessa som efterfrågas. Men Carina Johansson berättar att om bristen blir akut kan blodcentralerna runt om i landet stötta varandra.

– Vi hjälper varandra kontinuerligt i den mån det går och här i Halland kan vi ha ett litet överlager av en viss blodgrupp.

”Blodgivarna är fantastiska”

Inför ledigheten gick Blodcentralen i Halmstad ut och vädjade till människor att höra av sig vid förhinder för att kunna planera den närmaste framtiden.

– Blodgivarna är fantastiska, men vi är tacksamma om de som är kallade dyker upp, alternativt att man lämnar återbud så att vi kan kalla in andra, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.