Halmstad hamn är inte med på listan av de hamnar som nu varslar om strejk Foto: SVT

Ingen strejk i Halmstad hamn – än

Publicerad

Hamnen i Halmstad nämns som en av de hamnar i Sverige som varslar om strejk – men det är felaktigt. Däremot menar fackförbundet att det kan bli aktuellt senare med övertidsblockader och strejker i Halmstad.

I en debattartikel på DN Debatt skriver Svenska Hamnarbetarförbundet att de varslar om riksomfattande stridsåtgärder efter havererade förhandlingar med arbetsgivareorganisationen Svenska Hamnar.

Fackförbundet skriver i artikeln att arbetet i Umeå, Karlshamn, Helsingborg och Halmstad kommer att stoppas. Men när SVT Nyheter Halland når fackförbundets ledamot Erik Helgeson så menar han att de inte varslat om strejk i Halmstad.

– Det blev felaktigt i debattartikeln, den är skriven i mitten av förra veckan. Halmstad är inte med i dagens varsel, säger Erik Helgeson, förbundsstyrelseledamot på Svenska Hamnarbetarförbundet.

Varsel i Halmstad kan bli aktuellt senare

Fackförbundet skriver på sin hemsida att flera hamnar runt om i Sverige kommer stanna upp under två timmar den 23 januari. Det handlar om bland annat Malmö, Helsingborg, Gävle och Sundsvall. Däremot utesluter de inte att Halmstad kommer varsla om strejk senare.

– Vi har en plan som sträcker sig flera veckor där vi kommer lägga nya varsel varje dag. Halmstad är inkluderat och där kan det röra sig om övertidsblockader och strejk, men när vet vi inte, säger Erik Helgeson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer