Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hon tar upp sitt finger och visar”, säger kriminalkommissarie Inger Ohlsson som arbetade med fallet. Foto: Marcus Alakangas/SVT

Inger Ohlsson utredde snippa-fallet: ”Kan inte missförstå”

Uppdaterad
Publicerad

En man som dömts i Halmstads tingrätt för våldtäkt mot barn friades i hovrätten. Fallet har väckt stor uppmärksamhet eftersom ordet snippa spelade en viktig roll i hovrättens beslut.

– Det är så dumt att jag inte tror mina öron, säger kriminalkommissarien Inger Ohlsson, som ledde utredningen av fallet, är bestört över den friande domen.

I domen hänvisar hovrätten till Svensk ordboks definition av ordet ”snippa”, där betydelsen är det yttre kvinnliga könsorganet. Genom det drar rätten slutsatsen att det inte förekommit penetration med fingret i flickans könsorgan.

– Hur tydlig kan man vara? Hon berättar ju att ett finger stoppas in i snippan, säger Inger Ohlsson.

Kritik mot snippan-dom

Hon menar att det är för mycket begärt att ett barn ska prata med juridiska begrepp som exempelvis ordet vagina.

– För barn är det fortfarande tabubelagt att prata om sexualbrott. Men det har ju luckrats upp genom att de kan prata om sin ”snippa”, säger Inger Ohlsson.

Starta klippet för att se hennes syn på domen och polisens arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot snippan-dom

Mer i ämnet