Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kammaråklagaren Eva Lotta Swahn kommer föra en dialog med riksåklagaren Foto: SVT

Åklagaren om hovrättsdomen: ”Jag är så upprörd”

Uppdaterad
Publicerad

Kammaråklagaren Eva-Lotta Swahn i Halmstad är mycket upprörd över hovrättsdomen, där en man i 50-årsåldern friades för våldtäkt mot barn. Detta då Hovrätten för Västra Sverige var osäker över vad ordet ”snippa” betyder.

I klippet ovan berättar kammaråklagare Eva-Lotta Swahn om nästa steg i rättsprocessen.

I höstas dömdes en mani 50-årsåldern för våldtäkt mot barn, till fängelse i tre år vidHalmstads tingsrätt. Rätten ansåg att den tioåriga flickan, undertvå polisförhör, lämnat en relativt lång och detaljerad berättelse.

Men Hovrätten för Västra Sverige resonerade annorlunda. De friadeistället mannen. Hovrätten tyckte det varit otydligt vad flickanmenat med ordet ”snippa” i de polisförhör som spelades upp irätten. De hänvisar i stället till Svensk ordboks beskrivning avordet som ”kvinnans yttre könsorgan”. Ordet yttre fick konsekvenser för domen.

Hovrättslagmannen Åke Thimfors, en av de fem som dömde i målet, vill inte ställa upp på en bandad intervju, men försvarar domen.

Han uppger att de inte hade möjlighet att ställa klargörande frågor till flickan och att åklagaren hade behövt presentera ytterligare bevisning för en fällande dom.

Hovrätten JO-anmäld av flera personer

Hovrätten för Västra Sverige anmäls till Justitieombudsmannen (JO) av en handfull personer efter den omskrivna domen där en man frikänns från tingsrättens dom gällande våldtäkt mot barn. Anmälarna motsätter sig hovrättens argument att den inte fick full klarhet i hur barnet menade att mannen rört vid hennes könsorgan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.