Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Terje Karlsson/P4 Göteborg

Domaren som friade våldtäktsanklagad försvarar domen

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som i tingsrätten dömdes för våldtäkt mot barn friades helt i hovrätten, trots att domarna var överens om att han haft handen innanför flickans trosor. Det är inte domarna som ska pröva en alternativ brottsbeskrivning menar hovrättslagman Åke Thimfors, som var en av domarna som friade mannen.

– Det är att hjälpa åklagaren för mycket, säger han.

Åke Thimfors, som inte vill ställa upp på en bandad intervju, försvarar domen. Han uppger att de inte hade möjlighet att ställa klargörande frågor till flickan.

– Det var inte möjligt för oss att ställa några följdfrågor till henne om vad hon upplevt, säger han.

Kritik mot snippan-dom

Det handlade om att flickan hade gett något olika versioner om vad som hänt som gjorde att ni friade mannen? 

– Hon har enligt vår uppfattning i något skede lämnat något annat, och det har vi skrivit i domen också.

”Bekymrad över att vi inte skrivit tillräckligt tydligt”

Det är mycket snack om att ni inte vet vad snippa är, men det handlar mer om vad snippa betyder? 

– För henne ja. Ibland blir man bekymrad över att vi inte skrivit tillräckligt tydligt. Man vill ju att det vi tänkt återges tydligt i den skrivna domen. 

Ni friar honom för brottet våldtäkt mot barn, men hade ni inte kunnat döma honom för ett annat sexualbrott, sexuellt ofredande eller liknande?

– Vi menar inte att vi kunde det. Det som åklagaren hade påstått, det var vår ram. Det innehöll ett påstående om våldtäkt mot barn och brottsrekvisit som passade för just det brottet. Att det är en sån här ordning beror på att det anses så viktigt att den som är misstänkt och sen åtalad får reda på precis vad misstanken gäller, säger Åke Thimfors.

Kan du förstå upprördheten över domen? 

– Jag kanske inte är rätt man att fråga. Vi har omsorgsfulla överläggningar. Vi går igenom bevisningen så noga. Vi begriper att det är viktigt, inte bara för brottsoffret utan också för gärningsmannen. Det är mycket som står på spel. Då är det inte så att en mediastorm gör att man blir rubbad i sin övertygelse. 

Kammaråklagaren Eva-Lotta Swahn i Halmstad är mycket upprörd över hovrättsdomen, där en man i 50-årsåldern friades för våldtäkt mot barn. Hör henne berätta mer i klippet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kammaråklagaren Eva Lotta Swahn kommer föra en dialog med riksåklagaren Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot snippan-dom

Mer i ämnet