Kostnaden för inhyrd sjukvårdspersonal har ökat med 166 procent de senaste fem åren. Foto: Cleis Nordfjell / SvD / TT

Kostnaden för inhyrd sjukvårdspersonal minskar

Uppdaterad
Publicerad

Region Halland tycks ha fått bukt med de senaste årens dramatiska kostnadsökning för hyrläkare. Men trots det hörs fortfarande klagomål från personal och patienter.

I december 2012 presenterade Sveriges kommuner och landsting, SKL, en handlingsplan för att minska användandet av bemanningsföretag inom vården. Målet var att halvera andelen inhyrd personal till och med 2014. Men varken i Halland eller i resten av Sverige gick det som man tänkt. På de flesta håll ökade i stället kostnaden dramatiskt.

I Halland tredubblades kostnaden för hyrpersonal mellan 2010 och 2014. Men förra året lyckades man vända den stigande trenden. Enligt Cristine Karlsson som är personaldirektör på Region Halland beror det på lyckade rekryteringar.

Inhyrd personal i vården

– I delar av vår verksamhet, bland annat i närsjukvården, har vi jobbat systematiskt med att utbilda nya specialister. Jämfört med övriga Sverige är det ett svårbemannat område, säger hon.

Inte lyckats i Sverige

Men trots att kostnaden för inhyrd personal minskade mellan 2014 och 2015, hörs klagomål från både patienter och personal som menar att personalomsättningen fortfarande är för stor.

– När vi upplever att vi inte kan rekrytera den personal som behövs, så behöver vi i första hand lösa hälso- och sjukvården. Men i Sverige har vi inte lyckats med våra ambitioner när det gäller bemanningen. Det här är en svår fråga som behöver lösas på ett väldigt systematiskt sätt, säger Cristine Karlsson.

Viktigt att känna förtroende

Vanligast är att läkare hyrs in för att bemanna vårdcentraler eller sjukhus där man saknar fast anställda läkare. En konsekvens blir att återkommande patienter tvingas byta läkare ofta. En av dem som tycker att det är viktigt att ha samma läkare är Carl-Eric Larsson som är pensionär.

– Om man känner en läkare så känner man sig i trygga händer. Om man byter gång efter gång så får man ju ständigt göra en ny bedömning om det är rätt läkare eller inte. Jag tycker det är viktigt att man känner ett förtroende för sin läkare.

Kostnad för inhyrd sjukvårdspersonal i Halland

2010: 27,8 miljoner

2011: 43,6 miljoner

2012: 54,4 miljoner

2013: 55,9 miljoner

2014: 80,8 miljoner

2015: 73,9 miljoner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inhyrd personal i vården

Mer i ämnet