Elie Hachem har långt kvar på studierna. Men siktar på att få jobba med språk. Foto: SVT

Insamlingen hjälpte Elie Hachem

Publicerad

Efter lyckade insamlingar slipper nu Elie Hachem betala för rättegången mot Falkenbergs Kommun.

– Det är många som har följt det här och känner med honom. Nu har vi fått in tillräckligt med pengar för att täcka hans rättegångskostnader. Om vi får in mer så kommer det tilldelas Elie. Han studerar fortfarande och har en taskig ekonomi, säger Willy Engebrethsen som är stödperson för Elie till SVT Nyheter Halland.

Placerades i särskola

Som SVT Nyheter Halland tidigare berättat om så bedömde Falkenbergs kommun att Elie Hachem var utvecklingsstörd och när han som sjuåring skulle börja första klass placerades han i särskolan. I efterhand har det visat sig att han hade nedsatt hörsel, och kanske egentligen skulle ha gått i en vanlig klass.

LÄS MER: Kräver ersättning från kommunen

Efter att ha tvingats ta igen stora delar av sin skolgång i efterhand, så stämde han kommunen på drygt fyra miljoner kronor för utebliven inkomst. Men rättegången slutade med förlikning och en skuld på 40.000kr för Elie.

– Vi kunde inte bevisa att hans möjligheter till jobb påverkats av att han gått i särskola. Vi skulle aldrig ha sökt för skadeståndsdelen. Det var vårt största misstag, säger Willy Engebrethsen.

Vågade inte riskera att förlora

De kunde ha gått vidare i processen. Men då skulle insatserna blivit högre, och risken för att behöva betala även motpartens rättegånskostnader, och därmed dra på sig en gigantisk skuld, vägde för tungt.

Enligt Willy Engebrethsen har Falkenberg Kommun vägrat medge att de gjort något fel. Detta trots att Skolinspektionen riktat skarp kritik mot hur fallet har hanterats.

– De har varit totalt kallsinniga, säger han.

Insamlingar startades

På första maj i år hjälpte Vänsterpartiet till med en insamling för att täcka en del av den självrisk på 12.000 kr som kvarstod från rättegången.

Efteråt startade startade även Föreningen för Utvecklingsstörda, FUB, där Willy Engebrethsen är engagerad, en egen insamling för att täcka resterande del.

Nu rapporterar Hallandsposten att man i dagarna kunde konstatera att tillräckligt med pengar samlats in för att Elie inte ska behöva betala något själv.

– Ja, nu är den sista fakturan betald, säger Willy Engebrethsen.

Just nu har Elie sommaruppehåll och är i Libanon för att vila upp sig från sina studier. Enligt Willy Engebrethsen ser han ljust på framtiden och hoppas på att bli klar med skolan så han kan börja arbeta. Han siktar på nåt med språk.

– Han har ett riktigt språköra. Och skulle gärna vilja jobba med det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Elie Hachem

Mer i ämnet