Maxmillian Hiller är en av Transportföretagens inspiratörer som åker runt till högstadieskolor i Sverige. Foto: Transportföretagen/TT

Inspiratörer ska locka ungdomar till motorbranschen

Publicerad

Motorbranschen i Halland är i stort behov av personal. Det visar siffror från Transportföretagen. För att locka fler ungdomar till att söka gymnasieskolans fordons-och transportprogram har de skickat ut inspiratörer på en landsturné. Under måndagen nådde de Halmstad.

Syftet med turnén, som har fått namnet Framtidståget, är att besöka högstadieskolor och inspirera ungdomarna till att vilja söka sig till motorbranschen. 20-årige Maximilian Hiller är en av inspiratörerna. Under måndagen besöker han Getingeskolan, Eketånga Monterssoirskola och Gullbrandtorpsskolan i Halmstad kommun.

– Jag förklarar för ungdomarna att man kan komma långt, alltså att man kan hamna på stora firmor. Det finns många häftiga jobb där ute och man kan komma upp i bra löner, säger han.

Positiv respons

Han har själv har gått fordonslinjen och dessutom jobbat i branschen ett tag. Tidigare i år tog han silver i yrkes-SM i fordonslackering. Maximilian upplever att responsen från ungdomarna han möter är positiv.

– De som inte varit intresserade innan verkar vilja haka på det nu. De verkar ta till sig det jag säger, berättar han.

Branschorganisationen Transportföretagen har genomfört en enkätundersökning för att ta reda på hur rekryteringsbehovet inom motorbranschen ser ut i Halland. Den visar att åtta av tio företag haft svårigheter med att värva ny personal. Detta trots att behovet av personal ökar.

Behövs fler kvinnor

– Färre och färre ungdomar har sökt sig till yrkesutbilningar. Det leder även till en nedgång i motorbranschen. En annan starkt bidragande orsak är att vi levt i en högkonjunktur under flera år. Dessutom finns det fler fordon ute i samhället som behöver underhåll. Därav går personalbehovet upp, säger Caj Luoma, som är chef för kompetensförsörjning på Transportföretagen.

Särskilt efterfrågat är kvinnor, då de endast utgör 10 procent av alla anställda i motorbranschen i länet. Vidare visar undersökningen att det behöver anställas 235 personer i Halland mellan 2018 och 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.