I klippet ovan pratar Jenny Samuelsson om sina erfarenheter av växten och hur den kan sprida sig. Foto: SVT

Invasiva arten parkslide tar över

Uppdaterad
Publicerad

Den invasiva växten parkslide har i åratal varit ett stort hot mot husägare i England. I Sverige och Halland växer den sig nu allt starkare. En av de drabbade är trädgårdsanläggaren Jenny Samuelsson.

– Det finns fler invasiva arter som kan sprida sig men det här är den jag tycker är värst.

Jenny Samuelsson bor i Havås utanför Varberg.

–  Hit flyttade jag för ett år sedan och jag såg att det fanns parkslide. Jag visste att det var ett jobbigt ogräs men sen läste jag på om det och insåg att det är mycket mer än jobbigt, säger Jenny Samuelsson.

Starkt rotsystem

Hon arbetar själv som trädgårdsanläggare och ser att problemen med växten ökar i Halland. Växten är inte giftig men förökar sig kraftigt och slår ut annan växtlighet på platsen.

Arten har ett ovanligt starkt rotsystem och kan ta sig igenom sköra väggar, golv och asfalt. Den kan även leta sig in i avlopps- eller dräneringsrör och förstöra dem. Vilket under en längre tid vållat problem i England.

I klippet ovan pratar Jenny Samuelsson om sina erfarenheter av växten och hur den kan sprida sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.