Charlotte Faint jobbar med att bekämpa parkslide i England. Foto: PrivatVisa alla (3)
Visa alla (3)

Parkslide hotar husägare i England – svårt att sälja

Uppdaterad
Publicerad

I England har växten parkslide blivit ett riktigt hot mot husägare. Om växten dyker upp på gräsmattan finns risken att du inte kan sälja ditt hus.

En grön växt med ljusa små blommor har i åratal varit ett stort hot mot husägare i England. Om en husägare skall sälja ett hem måste de kryssa i en ruta om parkslide finns på trädgården eller inte. Blir det ett ja, riskerar huset att inte bli sålt. 

– Du har ett jättefint hus, och så kan du inte sälja det. Det är en fruktansvärd tragedi, säger Charlotte Faint som arbetat i sex år med att bekämpa mestadels parkslide.

Hundratal företag försöker bekämpa växten

Arten har ett ovanligt starkt rotsystem och kan ta sig igenom sköra väggar, golv och asfalt. Den kan även leta sig in i avlopps- eller dräneringsrör och förstöra dem. I England har växten skapat en hel industri med företag som mestadels livnär sig på att kontrollera och bekämpa just parkslide som även sprider sig i Sverige.

Charlotte Faint jobbar på ett av de omkring hundra företag i England som bekämpar parkslide.

– Vi är ett hundratal företag i landet som jobbar med det här. Vissa med bara parkslide och en del med några andra invasiva arter också, säger Charlotte Faint.

I England är det de som lånar ut pengar till att köpa hus som kräver att parkslide rapporteras vid försäljning. I Sverige finns inga lagar eller regler om hantering av växten i dagsläget.

”Folk häller diesel över den”

Parkslide är nästan omöjligt att få bort, men i England får husägarna gå på ett program där växten långsamt behandlas och kontrolleras under fem år. Ett program som sedan överförs till nästa ägare.

– Här har det blivit en sådan otroligt uppiskad stämning kring denna växt. Det har nästan gått för långt. Folk får panik och häller diesel eller betong över den och försöker att klippa ner den. Men växten växer ju igenom betongen och börjar skjuta skott och sprider sig bara ännu mer, säger Charlotte Faint.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så skyddar du dig mot den invasiva arten Parkslide Foto: SVT

I klippet ovan förklarar reportern hur du skyddar dig mot parkslide.

SVT rapporterade · Har du haft problem med Parkslide?

Tack för alla era kommentarer och tips om parkslide. Nu stänger vi chatten för den här gången.
07.58
Parkslide på granntomten! Fråga: är det ok att försöka elda upp parkslide direkt på växtplatsen dvs utan att såga ner den? I detta fallet en allé 10-15 m på var sida om mindre grusväg. Hur reagerar rötterna om man gör så?
Hej! Här kan du hitta mer information från Länsstyrelsen om hur man bekämpar parkslide. Hoppas att det kan vara till hjälp! /Amanda, reporter
08.49
Ett stort problem är att det är nästintill omöjligt att plocka ut alla rot och växtdelar ur jordmassorna, då rotdelar kan vara mycket små. Tippen tar bara emot rotdelar i säck och inte hela jordmassor. På detta sätt sprids växten också vidare. Det kommer krävas ett nytt system för förbränning i framtiden om vi ska bli av med växten.
08.49

Vilka är de tydligaste kännetecknen för parkslide som man bör hålla utkik efter?
08.56
Jag hade ett mindre bestånd på tomten som jag ihärdigt drog upp varje vår och flera gånger under växtsäsong. Växtdelarna fick torka ut och lades sedan i lövkomposten. Struntade i rötterna, men drog bort allt ovan mark. Parksliden uttröttades och finns inte mer på tomten.
09.14
Jag hade en ansamling parkslide som jag grävde upp så mycket det gick samt la över korrugerad plast så marken under blev torrare. Nu kom det bara upp en liten stängel iår och sen har den inte synts. Men arbetet har tagit flera år. Hoppas den inte kommer upp igen men det säknar jag med att den gör. Dock ger jag aldrig upp!
09.14
Mindre buske som hållit sig på samma ställe i många år, förmodligen trivdes den inte så bra eftersom den inte hade spridit sig och det vart inte några jättemängder med nya skott. Så den togs bort genom ihärdigt arbete med att dra upp alla nya skott som kom upp efter att ursprungliga busken sågats ner.
09.15
Köpte ett nyrenoverat hus för ca 1,5 år sedan. Det var fortfarande snö ute när affären gjordes. Framåt vårkanten växte det upp gigantiska ”bambuliknande” växter precis utanför huset bredvid och under den nya altanen. Visade sig vara parkslide när vi började forska i vad det var för växt. Detta hade givetvis inte byggfirman koll på som kört runt med grävmaskiner, och spridit ut den lite var stans på tomten. Grävt upp alla små skott som dykt upp på tomten där ”moderplantan” inte funnits och tror jag lyckats begränsa den dit i alla fall. Har köpt Glyfos på flaska från Tyskland. Vilket är det aktiva bekämpningsmedlet i Roundup, men väldigt utspätt. Detta har jag injicerat i stammarna med hjälp av en särskild spruta som jag köpte från England. Nu när första frosten kom så kapade jag alla stammarna och fyllde dom med samma lösning i hopp om att växten drar det med sig ner i rotsystemet inför övervintringen. Ska bli spännande att se hur mycket som kommer upp till vårkanten.
09.31
Vi bor i ett nytt villaområde på Hisingen där markarbeten för hus och vägar spritt växten överallt. Jag tycker att myndigheterna inte tar det på allvar. Vad jag förstått det som så är det bara honplantor vi har i Sverige än så länge. Skulle någon importera en hanplanta är det bara att lägga ner övrig växtlighet...
Snälla hör av dig till mig! reporter sofia.netskar@svt.se
09.52
Min mormor och morfar (tyvärr döda sedan många år) hade parkslide i sin trädgård. Så vackert och spännande! Som barn var det perfekt gömställe när man lekte kurragömma. När jag fick eget hus ville jag också ha parkslide. Tack och lov trivdes den inte hos oss! Jag hade alltså problemet att jag misslyckades med flytt av parkslideskott. Mycket tacksam för detta när jag nu läser om hur djupt den kan sprida sig. Lycka till till er alla som kämpar med att bli av med parkslide! Själv njuter jag av att grönsaker, bär, pioner mm trivs i vår trädgård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mardrömsväxten parkslide

Mer i ämnet