Charlotte Faint jobbar med att bekämpa parkslide i England. Foto: Privat

Parkslide hotar husägare i England – svårt att sälja

Uppdaterad
Publicerad

I England har växten parkslide blivit ett riktigt hot mot husägare. Om växten dyker upp på gräsmattan finns risken att du inte kan sälja ditt hus.

En grön växt med ljusa små blommor har i åratal varit ett stort hot mot husägare i England. Om en husägare skall sälja ett hem måste de kryssa i en ruta om parkslide finns på trädgården eller inte. Blir det ett ja, riskerar huset att inte bli sålt. 

– Du har ett jättefint hus, och så kan du inte sälja det. Det är en fruktansvärd tragedi, säger Charlotte Faint som arbetat i sex år med att bekämpa mestadels parkslide.

Hundratal företag försöker bekämpa växten

Arten har ett ovanligt starkt rotsystem och kan ta sig igenom sköra väggar, golv och asfalt. Den kan även leta sig in i avlopps- eller dräneringsrör och förstöra dem. I England har växten skapat en hel industri med företag som mestadels livnär sig på att kontrollera och bekämpa just parkslide som även sprider sig i Sverige.

Charlotte Faint jobbar på ett av de omkring hundra företag i England som bekämpar parkslide. Foto: Privat

– Vi är ett hundratal företag i landet som jobbar med det här. Vissa med bara parkslide och en del med några andra invasiva arter också, säger Charlotte Faint.

I England är det de som lånar ut pengar till att köpa hus som kräver att parkslide rapporteras vid försäljning. I Sverige finns inga lagar eller regler om hantering av växten i dagsläget.

”Folk häller diesel över den”

Parkslide är nästan omöjligt att få bort, men i England får husägarna gå på ett program där växten långsamt behandlas och kontrolleras under fem år. Ett program som sedan överförs till nästa ägare.

– Här har det blivit en sådan otroligt uppiskad stämning kring denna växt. Det har nästan gått för långt. Folk får panik och häller diesel eller betong över den och försöker att klippa ner den. Men växten växer ju igenom betongen och börjar skjuta skott och sprider sig bara ännu mer, säger Charlotte Faint.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra SVT:s reporter Sofia Netskar förklara det mödosamma arbete som väntar den som tänkt att göra sig av med parkslide. Foto: SVT Nyheter

I klippet ovan förklarar reportern hur du skyddar dig mot parkslide.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.