Jenny Axelsson (C), Jonas Bergman (M), Ella Kardemark (KD) och Lovisa Aldrin (L) presenterade Halmstad kommuns budget. Foto: SVT

Investerar i skolor – tvingas låna fyra miljarder

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen presenterade alliansen i Halmstad kommunens budget. 2,4 miljarder ska investeras i skolor, vilket tvingat kommunen som tidigare levt på egna medel, låna fyra miljarder.

När Halmstad kommun presenterade sin budget för åren 2019-2023 så avslöjade de att 2,4 miljarder kronor ska investeras i byggnationer av förskolor, grundskolor och gymnasieskolor. Under alliansens förra mandatperiod finansierades investeringar med kommunens egna medel, men nu ska det finansieras genom upplåning. År 2023 beräknas skulden ligga på ungefär fyra miljarder kronor.

– Det är en balansgång. Vi måste investera och bygga, men samtidigt börjar det ekonomiska läget bli kärvt. Om bara ett par år kommer våra investeringar att i hög grad finansieras genom upplåning, det driver på sikt upp våra räntekostnader, säger Ella Kardemark (KD), socialnämndens ordförande i ett pressmeddelande.

Stora infrastruktursatsningar

I budgetförslaget ingår också satsningar på Södra infarten, förbindelse över Nissan och investeringar i hamnen. I budget finns också pengar avsatta för nya idrottshallar på Ranagård och Söder, samt hybridgräs på Örjans vall och en ny konstgräsplan i Söndrum.

Sparkrav står fast

Sparkraven för socialförvaltningen står dock fast, men ett visst tillskott är utlovat. I klippet ovan berättar Ella Kardemark (KD) mer om det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.